2019. december 9., hétfő

Bright


Abban az esetben, ha tudod, hogy  mi fán terem a  Shadowrun egész biztosan azonnal beszippant a film. Ugyanis nagyjából szinte pontosan azt kapod vizuálisan (a szinte kétszer aláhúzva és utána felkiáltó jellel) amit egy Shadowrun játék során elképzeltél. Lepukkant város, még lepukkantabb pusztulattal, gengszterek, kosz, mocsok, orkok, tündék és egyéb varázslények. Én csak tátottam a számat. 5 perc kellett és a film megevett szőröstül – bőröstül.

Mármint a hangulat. Ugyan az orkok úgy néznek ki, mintha bőrbetegek lennének. Valami halvány zöldeskék színezetet kaptak néhol pigment hiánnyal  - ott nem voltak halvány zöldes-kékek, de ezen túl minden nagyon faszán a helyén. Az elfek a társadalom csúcsán csiricsáré városrészben szuper autókkal száguldoznak – és persze teljesen kiismerhetetlenek, az orkok bandákba tömörülve csöveznek a gettókban, és közöttük valahol félúton az emberek és egyéb lények (feltűnik egyszer egy kentaur is meg néhány pixi szerű izé…)Tökéletes shadowrun hangulat.
Na, ebben a közegben tevékenykedik rendőrként emberünk Ward aki egy kissé utálja már a munkáját. Főleg, hogy az első ork rendőr a társa aki néhány hónappal ezelőtt egy erősen vitatható szituációban szerinte szarba hagyta, emiatt meglőtték, ráadásul az ork társa Jakoby szerinte futni hagyta a gyanúsítottat. Grátisz, hogy a többi rendőr sem szívleli túlságosan az ork kollégát és miatta Wardot sem.  A lényeg, hogy  a kezdet kezdetén kettejük munkakapcsolata nem túl hatékony. Ward konkrétan keresztbe-kasul szívatja Jakobyt.

Az egyik járőr során kapnak egy riasztást. A cím a pusztulat egyik háza ahol az elfek valamiféle sötét rituáléra készültek. A házban mindenki halott de találnak egy kissé zavart túlélőt – Tikát az elfet aki egy varázstárgyat  - egy varázspálcát szorongat.
Na innentől kezdve beindul a buli. Mindenki magának akarja a varázspálcát, de leginkább egy misztikus elf társaság akik a varázspálca segítségével meg akarnak idézni egy Sötét Úr nevezetű entitást, aki ha megérkezik szar lesz a világnak
De a kis csapatot abajgatja egy mexikói banda és a helyi ork nagyfőnök is de varázstárgyakra szakosodott szövetségi ügynökök is mindig ott vannak, szóval nem unatkozunk.

Pörgős akció film. Amolyan igazi zsaru film. A neten olvastam, hogy a Bright rendezője nagy szakértője ennek a stílusnak és ez tényleg át is jön. Autósüldözések, lövöldözés, behatolások, meg van itt minden, ami kell… A pörgés mellett adagolva kapjuk a különböző frakciók hátterét is, és megértem, hogy egy komplett világ minden frakciójának hátterét egy két órás filmben nem lehet bemutatni. Nem is sikerült. Egy rakat kérdés maradt nyitva. E tekintetben hiányérzetem is maradt., mind az elfeknél, mind az orkoknál. Ha nem lesz folytatás, ami betömi a lyukakat, le kell pontoznom emiatt.
Az biztos, hogy az orkok szigorú klán szövetségben élnek, nem szeretik az embereket és ők sem őket. Emiatt Jakoby az ork rendőr ide sem fér be, konkrétan árulónak tartják. Fontos náluk a Bloodied státusz elérése – ez valamiféle hőssé válás. Az elfek ezzel szemben hidegek, barátságtalanok, viszont mindig „szépek” és roppant elegánsak, még a legrázósabb helyzetben is. Viszont a misztikus elf társaságról semmit nem tudtunk meg…. Betömetlen lyukak. Kell a folytatás…

Fontos kiemelnem, hogy angolul néztem. A Ward és Jakoby közötti párbeszédek stílusa  eszméletlen király. Nem számoltam ugyan hányszor hangzik el a fuck vagy valamely mutációja, mint kötőszó, de teljesen reális, teljesen életszerű. Az amik így beszélnek egymással, ebben Will Smith nagyon király. Kell hozzá az angol ez tény, de ha megvan külön hatalmas csillagötös és rendkívül élvezetes az amikor egymással beszélnek….

Szerintem 10/9


Maximálisan ajánlom. Jó hangulatú, pörgős, akció dús krimi nyakon öntve egy nagy adag Shadowrun érzéssel. A kettő teljesen eltérő összetevő mégiscsak egy klasszul emészthető elegyet alkot. Ehhez párosul még a rendkívül élvezetes és vicces beszélgetések sokasága és még egy nagy adag háttérinfó is. Ami  miatt mégis lehúztam egy pontot az az, hogy sok esetben mégsem kapunk elég infót. Frakciók, célok csak jelen vannak és kész, nem tudjuk miért, nincs elég infó. Megértem, hogy minden nem fér bele a játékidőbe, de nekem emiatt hiányérzetem maradt a végén…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése