2019. december 24., kedd

Snowpiercer

Elbaszott egy világban élünk, ezt úgy sejtem mindenki pontosan tudja. Jöhetnék itt a szegények és gazdagok közötti egyre terebélyesedő hasadékról vagy arról, hogy mekkora posványban élsz, mennyire rohadsz, ha gazdag vagy és azt hiszed emiatt mindent megtehetsz. Elég csak belelapozni a mai magyar közéletet őszintén basztató sajtó orgánum akámelyik random napon megjelent cikkébe.
Unod? Szar ügy. A Snowpiercer-ben akkor is ezt kapod a képedbe, ha tetszik-ha nem. Na persze a dolgok messze nem ilyen egyszerűek, de gyönyörű társadalmunk alapjai világosan megvannak a vonaton is, ahol a történet játszódik. A vonat egy iszonyú hosszú szerelvény, ami a világ vasúthálózatán megy körbe-körbe megállás nélkül. Elég problémás lenne ha megállna, mert odakint élhetetlenül kurva hideg van. Nem mellesleg azt is mi basztuk el. (Egy CW7 nevű szuper találmány képében, amit a globális felmelegedés ellenszereként spriccoltunk szét, de a dolog túl jól sült el és szétfagyott az egész bolygó a picsába. - erről a történet nem beszél többet, de nem baj, mert nem erről szól a film) Szóval a lényeg, hogy ebbe a vonatba kényszerítve és az utolsó néhány kocsiban -a farokban- néhány tucat tróger, gyakorlatilag folyamatos éhhallállal küszködve. Nem engedik őket előre. Ebből kifolyólag már-már hitvallásukká válik, hogy fellázadnak és az őrökön áttörve előre mennék a fejbe Wilforthoz a vonatvezetőhöz és akkor nekik nagyon jó lesz - jön a megváltás és mindenüberkirály....

A dolog nem olyan egyszerű azért, mert a farok lakóit kicsit terrorban tartja a vonat erőszakszervezete, amely tagjai időnként hátra jönnek a fejből, egészen addig amíg el nem pattan a húr. Beindul a gőzhenger, a farok lakói leverik az őröket és megindulnak előre.
A sztori ennyi, többet nem mesélek. Ha leülsz és megnézed, bizony rá kell készülnöd egy kicsit, ugyanis a film tele van szimbulommak, sőt ha őszinte leszek, az egész egy kurva nagy szimbólum. A mai társadalom működését lemodellező elbaszott szímbólum. Szar dolog szembe nézni vele, ezért vagyok ilyen nyers a mostani posztomban, de ez van.
A lényeg tehát, hogy ne egy egyszerű akciófilmet vagy valami utópisztikus szart várj. Ennek a filmnek van ugyanis némi mondanivalója, amihez befogadó közeg kell. Vagy szívj el egy jointot a kezdés előtt, ha nagyon nem megy másképp, vagy valaki olyannal nézd meg aki nyitott egy elég komoly társadalomkritikára és értelmezi neked a láttotakat, ha csak egy egyszerűbb filmnéző vagy, aki csupán egy csürdőgöndölős mad max klónt esetleg Mátrix klónt vár ettől a filmtől (most éppen vonaton játszódót...).
Ha nem az vagy, ez a film tetszeni fog. Egy pusztulatban játszódó, kőkemény társadalom kritika, látvánnyal, mondanivalóval, akciójelenetekkel és a mai világunk beteg kifordult jellemzőit full hitelesen bemutató jelenetekkel, képekkel.
Nekem nagyon tetszett.

Szerintem 10/9

Még akkor is, ha vannak benne elvarattlan dolgok, funkció nélküli szereplők akik jelenlétére még a
legfurmányosabb elvonatkoztatással sem sikerült éppkézláb magyarázatot adnom. Elgondolkodtató film a maga vadságával, itt-ott romlottságával együtt is. Ha ez egy potenciális jövő, akkor konstatálnom kell, hogy semmi sem fog változni, magunknak köszönhetjük a kipusztulásunkat és még a végső kipusztulás kapujában is kőkeményen ragaszkodunk a társadalmunk működéséhez. Ehez ezúton is gratulálok saját magunknak :-)
Tele vagyunk menő színészekkel, jó forgatókönyvel látvánnyal és mondanivalóval. Ajánlom megtekintésre, akár többször is....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése