2019. december 29., vasárnap

How it ends

Láttunk már pár féle világvége filmet. Emberek rohangálnak ezerszámra teljes pánikban, felhőkarcolók dőlnek össze, vagy éppen a Himalája csúcsait nyaldossa a szökőár. Olyat viszont ahol a világvége csupán csak háttértörténet, csupán feszültségteremtő forrás, amiről senki sem tud túl sokat, de gáz van az tuti, a Nemzeti Gárda is lezárta az utat, olyat még én legalább is nem nagyon láttam, de nem is igazán emlékszek ilyenre.

A How it ends szereplői ugyanis nagyjából tesznek rá, hogy a világvége éppen most kezdődik. Az
egyikőjük a lányáért a másikuk a feleségéért aggódik. Kisebb játékosok ők annál, hogy az egész országot érintő dolgokat kommandírozzanak, csupán csak egy dolgot akarnak, megmenteni a nőt/lányt, a kezdődő világvége kellős közepén. A repterek nem működnek, így nem marad más választásuk, autóval indulnak útnak keresztül az országon. Adva is van a stílus, a How it ends egy road movie kérem szépen.....
Na mondjuk nem csak....ugyanis kezdetben a fater és a férj nem igazán szívleli egymást, ebből a film elején kapunk is egy kisebb merítést. A férj a fater szerint egy lúzer pöcs a fater pedig egy vén szar. Kapunk még útközbenre egy jó adag karakterdrámát is. Ők ketten az út során összecsiszolódnak, még talán meg is szeretik egymást amolyan férfi módon Mindenesetre a férjből egy tökös csávó lesz az apa pedig elengedi a lányát, kvázi rábólint a házasságra, de ehez idő kell, hiszen hosszú az út.
Végig a lezárt senki földjén, ahol egy kanna benzinért simán lelőnek, ahol fosztogatók bóklásznak vagy éppen ugyanolyan menekülők, mint ők. Alacsony költségvetésű, de hatásos Mad Max fíling. Működött.
Tartottam tőle, hogy unalmas lesz, vontatott. "De a mi a f@sz történik?" - senki nem tud semmit állandó feszültsége remek hangulatot teremt. Nem mellesleg éppen eléggé fordulatos az utazás ahoz, hogy egy percig ne unatkozz. Bárki akivel találkoznak vagy veszélyt jelent rájuk vagy őket érzik veszélyesnek. Nekem nagyon átjött az érzés, teljesen reális a film. Ez nem egy mese, szerintem a kőkemény realista valóság egy ilyen helyzetben... Az átlag emberek, kicsiben így működnek.

Szerintem 10/8

Jó színészeket kapunk, jól megírt forgatókönyvet, fordulatos sztorit. Az alacsony költségvetéshez képest pont elegendő és hatásos látvánnyal. Szóval akár még maximumra is pontozhattam volna a filmet, de a vége teljesen felesleges volt. Olyan érzésem volt, mintha az utolsó fél órát csak azért passzintották volna hozzá a filmhez, hogy meglegyen a 100 perc játékidő. Érdemben ugyanis nem tett hozzá túl sokat. Mindegy, ajánlom megtekintésre. A hangulat miatt többször is.
Nem láttam túl sok hasonló stílusú road moviet, szóval viszonylag szegényes a viszonyítási alap, de ez a film tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése