2019. december 11., szerda

Outlaw King


Szeretem a hiteles történelmi filmeket, amelyek pontosan azt és úgy adják vissza, ami történt/történhetett. Az egyik nagy kedvencem a Rettenthetetlen volt, ami pont szembe megy ezzel. Abban William Wallace alakja egy meseszerű szuperhős, aki abszolút vezetője a szabadságharcnak. Fullra rajta van a fókusz, pillanatok alatt azonosul vele bármilyen pasas.
A jelenetek persze véresek, a film tele van pátosszal és érzelmekkel. Ennek ellenére a Rettenthetetlen egy mese amely tartalmaz megtörtént elemeket nyomokban. Mindemellett a mai napig az egyik kedvencem, megvan DVD-n és időről időre szívesen újra nézem.
Na most itt van az Outlaw King.... Törvénytelen Király címen is találtam rá utalást a neten, de azt gondolom, hogy ez a film hivatalosan nem jelent meg sosem nálunk, csak a Netflixen, így maradnék az eredeti angol  címnél.
Az Outlaw King kvázi folytatása a Rettenthetetlennek, hiszen a film kb. tizedik percében jön meg a hír, kivégezték William Wallace-t. Időrendiségben tény, hogy utána következik, azonban semmilyen más egyébben sem folytatása Mel Gibson fimjének.  Ugyanis ez a film nem mese. Több forrásból is utána olvastam a történetnek és szinte 100%-ban így történt ahogy a filmben is láttam. Utána olvastam mert érdekelt…

Azon túl, hogy nem mese, itt nincsenek hősök, nincsenek magával ragadó vezéregyéniségek. Nincs igazán senki, akivel azonosulni lehet. Ez a film legnagyobb előnye, de egyben a legnagyobb hátránya is. A legnagyobb hátránya azért, mert szürke, (egyébként gyárilag minden szürke, sáros és koszos  - nincsenek napfényes, zöld füves-virágos rétek) savanyú, borongós és talán kicsit unalmas is. Nem segítenek a szereplők sem. A főszereplő Robert de Bruce a filmben egy csöndes halk szavú fószer, aki ugyan mindig ott van és mindig jelen van , de az sem jelentene semmit ha éppenséggel nem lenne ott. Teljesen irreleváns a történet szempontjából a jelenléte, pedig ugye ő a felkelés vezetője.
Ha Robert de Bruce tényleg ilyen volt, akkor nincs gáz, tök hiteles a színészi játék. Ha viszont nem, akkor az a gáz, hogy ez szarja el az egész filmet. Ugyanis nem csak a főszereplő egy szürke egér. Sikerült egy olyan szereplő gárdát összerakni (vagy a rendező nyúlt mellé nagyon) ahol nincs egyetlen karakteres, igazán jó szereplő sem. Egy sem. Összesen egyetlen arc az, aki egyedi egy kicsit, már amennyiben a sűrű fekete haj, a vérszomj és a kezdődő őrület karakteressé tehet egy lovagot. Szóval a szereplők játéka számomra kérdéses.


Ami nem, az külcsín. Minden részletre odafigyeltek. A ruhák, a fegyverek, a páncélok, az épületek, mind teljesen autentikus, na meg persze a retek és a sár. A csaták nagyok, látványosak és kellőképpen véresek. Aprítják egymást kőkeményen.
A sztorival sincs probléma. Teljesen hiteles. A történelem könyvek tanulsága szerint pontosan így történt. Meseszerű elem pedig egyáltalán nincs. Egyetlen dolgot jegyeznék meg. Megint csak a főszereplő….. Sajnos hajlok arra, hogy ez bizony egy kőkemény elbaszás, mert azon túl, hogy Robert de Bruce egy szürke egér, nem egy nemzeti hős (a skótok pedig annak tartják) nincs kidolgozva a motivációja sem. Nem tudjuk, hogy miért csinálja azt amit csinál.
Itt jönnek képbe a történelem könyvek. Ugyanis azok bőszen sugallják azt, hogy ő csak szimplán király akart lenni. Konkrétan nem nagyon hatotta meg a szabadságharc. Az csak eszköz a számára. Lehet, hogy így volt, lehet, hogy nem, mindenesetre a filmből egyik megoldás sem derül ki.

Szerintem 10/6



Hiteles, teljesen autentikus,, kellőképpen véres történelmi film, ami hűen követi a valós eseményeket és nem mellesleg gyönyörű tájakon játszódik. Azonban a Rettenthetetlen árnyékában azzal, hogy csupa jellegtelen, kicsit sem karakteres színészek játszák a szerepeket, még a csaták és a vérengzések ellenére is szürkeségbe és egyhangúságba fullad a film. Egyszerűen elfárad és már alig várod a végét. Mivel nem tudod, hogy Robert de Bruce-nak mik a valódi szándékai, egy idő múlva már nem is nagyon érdekel, hogy sikerül-e a skótoknak kivívnia a függetlenséget vagy sem. Ezek mellett én jó filmnek tartom. Tetszett. Akit érdekel a valódi skót történelem ezen szelete, az mindenképpen vigye egyszer végig, mert megéri. Pl az iskolában töri órán biztosan levetíteném… azzal együtt, hogy a teljes képhez azért hozzá kell olvasni. Nekem pl sikerült kiegészítenem olyan információkkal amelyeket a filmből sem tudtam meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése