2019. december 28., szombat

The Revenant - A visszatérő

Leonardo di Caprio küszködése a hegyek között. Ezzel a hét szavas mondattal össze is foglaltam röviden a sztorit. A film persze ennél sokkal hosszabban tárgyalja ezt a faék egyszerűségű történetet, egész pontosan két és fél órán keresztül.
Erősen elgondolkodtató, hogy vajon van-e ebben a felállásban ennyi kraft, tényleg ilyen baromi hosszúnak kell-e ennek a filmnek lennie? Nos miután együtt küzdöttem én is a di Caprio által megformált prémvadásszal -Hugh Glassal, az itéletem az, hogy nincs.
A film egyszerűen túl hosszú. sok helyen vontatott, tele töltelék jelenetekkel(random szereplő különböző tájegységekkel a háttérben majd fél percig bambul előre) a baj az, hogy a hét szavas  sztori még így is összecsapott. Messziről érződik, hogy egy rakat jelenetett kivágtak belőle, bele sem merek gondolni, hogy a rendezői változat vajon milyen hosszú lehet, öt órás esetleg hat?
A film első fél órája amúgy egészen igéretes. Onnan indulunk, hogy  Glass és néhány másik hasonló arc épp vadásznak egy random erdőben. Le is terítenek egy szarvast és már éppen kezdik feldolgozni, amikor a nem messze lévő táborból csatazaj hangja üti meg a fülüket. Tippli vissza, gáz van...


Egy folyó part mellett (Missouri folyó) volt a táboruk. Laza 30-40 prémvadász sürgőlödött itt épp, amikor rajtuk ütöttek az indiánok. Elég látványos, mozgalmas csatajelenet alakult ki, amibe Glass és a vadászok belecsöppenek. Túlerő van, menekülni kell.
Néhány túlélő a menthető prémekkel a folyón horgonyzó hajóval elmenekül. Nem jutnak túl sokáig. Egy számomra felfoghatatlan és érthetetlen döntést követően úgy elhagyják a hajót. Az a terv hogy gyalog átvágnak néhány száz kilométernyi havas erdőségen, annyi prémet cipelve, amennyit elbírnak. Mert hogy az indiánok a folyó mellett lefelé üldözik őket (semmi jelük..) és ott a hajón nem lennének biztonságban, viszont az erdőben bóklászva igen....ordas bullshit....
Persze nem olyan egyszerű ez a menet. Nem mesélem el a teljes sztorit, a lényeg az, hogy Glass egyedül marad, elég rattyon van, egy másik prémvadász még a fiát is megöli a szeme látára. Sok viszontagság után összekaparja magát és vág keresztül a vadonon vissza abba az erődbe, ahonnan elindultak. Csak a bosszú élteti, ez hajtja, ez tartja életben. (Ez mondjuk annyira nem jön át, de beleképzeltem magam a szerepébe...)
A történetben semmi újdonság nincs, mindent láttam már valahol. Sehol egy meglepő fordulat vagy egy előre nem látható esemény. Baromság annál több. Elmesélek egy másikat.

A prémvadász táborra az Arikara indiánok támadtak rá. Már vége van a harcnak, az indiánok vígan fosztogatnak, amikor a törzsfőnök elregéli, hogy a szemetek, magukkal vitték Powaqa-t a lányát és akkor addig üldözzük őket, amíg ki nem szabadítjuk. Már rég túl vagyunk a film háromnegyedén amikor hirtelen feltűnik maga Powaqa is, addig a sztori teljesen "elfelejtette őt".
Természetesen el van rabolva, de nem teljesen úgy, ahogy az Arikarák gondolják...nem árulok el nagy titkot, tök feleslegesen hajkurászták az amerikaiakat...mekkora fordulat bakker....
A tagadhatatlanul béna és fapados sztori mellett azért a film a képekben nagyon erős. Gyönyörű tájakon járunk egész végig. Nagy képernyőn a látvány übertáp. Van potenciál Glass küszködésében is, kicsit szurkoltam is néha, de nem kellett volna ilyen hosszúra nyúzni, olyan 1,5-2 óra múlva már nem nagyon érdekelt, hogy meg tudja-e bosszúlni a fiát vagy sem. (Mivel tökre kiszámítható a történet mindenki tippelje meg...)
A klassz tájak mellett a színészek is jól tolták, di Caprio és Tom Hardy is elég jó ahhoz, hogy ezt a filmet kisujjból kirázza. Hibátlan karakterek. Ezzel együtt is:


Szerintem 10/5

A klassz helyszínek, a nagyon jó képek és a remekül összerakott első fél óra nem viszi el a hátán a filmet. A vontatott, művészieskedő (itt a rakat olyan betétre gondolok, amikor egyik vagy másik szereplő kb fél percig csak bambul maga elé és le kéne olvasnunk az arcáról az érzéseit), máshol elnagyolt, összecsapott sztori nálam nagyon ölte az érzést. Összesen vagy 3-4 darabban néztem végig, egyszerre nem nagyon ment több.  Ráadásul igaz történeten alapul ami nagyjából köszönő viszonyban sincs a film sztorijával. Egyetlen béna jelenet sor van a filmben amit valőszínüleg a valódi történések inspiráltak, de akár ki is hagyható lett volna a történetből. Semmit nem tesz hozzá, csak tíz perccel hosszabb lett tőle a film...
Ahogy írtam is, van egy pár stílusában hasonló, közel azonos sztorijú film. Nekem a Daniel Radcliff főszereplésével készült Dzsungel sokkal jobban tetszett.
A Revenantot egyszer meg lehet nézni én legalább is elég valószínű, hogy még egyszer nem fogom.
Fent van a Netflixen egyébként, ráadásul szinkronosan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése