2020. január 4., szombat

Jack Ryan - Árnyékügynök

Nagyon régóta James Bond és a Mission Impossible uralja a kémkedős/ügynökös - gonosz KGB-s - CIA-s filmek palettáját. Igen nagy szeletet harapott ki a tortából a csilliárd részes Bourne sorozat is. A maradék koncon néhány esélytelen versenyző marakodik, amelyek közül a nagy többség gyenge, unalmas feleslegesen elkészített film, azonban van néhány igen ígéretes trónkövetelő és akárki akármit mond, a Jack Ryan sorozat az.
Először könyvben "találkoztam" Jack Ryan-el. Akkor jöttem rá, hogy annak ellenére, hogy sosem kötöttek le igazán a fent említett jellemzővel bíró szuperügynökös könyvek/filmek (talán, ha 2-3 James Bond filmet láttam eddig összesen) Tom Clancy írásai  azonban teljes erővel beszippantottak.
Egyrészt Jack nem szuperember, akinek mindig minden helyzetre van megoldása, nincs tele aggatva hihetetlen szuperkütyükkel, teljesen emberi, racionális és igyekszik tudományosan megközelíteni a felmerülő problémákat. Az összes történet teljesen valid, abszolút hihető.
Az Árnyékügynök (a Netflixen angolul néztem, ott Shadow Recruit címen fut) majdnem tökéletesen megfelel annak, amit Jack Ryan könyvekben nagyon szerettem.

Adva van egy meglehetősen intelligens csóka, aki a 2001 szeptember 11.-ei eseményeket egy angliai egyetemen éli meg. Ott helyben elhatározza, hogy beszáll a "buliba" és segít megvédeni a hazát.
Két évvel később épp, mint hírszerző tiszt épp helikopteren ül és egy afganisztáni küldetésre repül néhány katonával. Az egyik tudományos elemzését magyarázza épp valakinek telefonon, amikor a helikoptert lelövik. Épphogy túléli a lezuhanást.
A haditengerészet egyik rehabilitációs intézetébe kerül, ahol újra tanul járni. Itt felkeresi a CIA egyik magas rangú tisztje. A Jack által írott elemzések és tanulmányok felkeltették az érdeklődésüket. Ugyan nem nagyon értik a benne leírtakat, de szükségük van egy olyan emberre aki beépül a pénzügyi világba és titkos terrorfinanszírozásra fenntartott számlák és tranzakciók után nyomoz.
Jack tizedik éve egy bank vezető elemzője és közben a CIA-nak is jelent, amikor gyanús, titkos, orosz számlákra bukkan.  Rengeteg pénz van rajtuk. Jack összerakja, hogy az oroszok készülnek valamire...
Remek sztori, minden a helyén, feszes, pörgős akciókkal és izgalommal. Egyik másik jelenetnél konkrétan jött az adrenalin fröccs, ahogy kell.  Pillanatok alatt vége lett a filmnek. Nekem nagyon tetszett.

Szerintem 10/8

Azért nem max, mert egyes magyarázatok és okfejtések nem logikusak, nem következnek egymásból. Figyeltem a filmre, mert engem nagyon lekötött és egyszerűen elvesztettem a fonalat.  A másik ami nem tetszett, az egyetlen valószínűtlen esemény sor. SPOILER! Jack simán besétál egy iszonyat biztonságos orosz bankba, bejut egészen a vezérigazgató melletti irodába, ott a szimpla konnektorba dugott kütyü segítségével betör a rendszerbe. Ez sok volt már, kicsit Mission Impossible íze volt.
Ha azonban ezeket elengedjük, egy sodró lendületű izgalmas akció film marad, jó színészekkel (Kevin Costner, Keira Knightly, Chris Pine, Kenneth Branagh), jó színészi játékkal, mondanivalóval és tudományos kitekintéssel..
Ha szereted a majdnem teljesen racionális akció filmeket, rendesen összerakott forgatókönyvvel és jól megkomponált akció jelenetekkel, tetszeni fog a film.
Tom Clancy fanoknak amúgy is kötelező, de a James Bond-on felnőtt arcok is találnak benne jóságot:-D Maximálisan ajánlom a nyilvánvaló túlzások ellenére is. Akár többször is..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése