2020. január 9., csütörtök

The King - V. Henrik


The King címen a Netflixen futó (magyarul V.Henrik) történelmi filmet fejeztem be épp ma. Kifejezetten szeretem az angol történelem XI-XV. század közé eső részét. Nagyon sokat olvastam róla, minden ebben a korban játszódó filmet, erről a korról szóló dokumentumfilmet megnézek. Szóval elfogult vagyok a témában és nagyon kritikusan nézem azt, hogy mennyire hiteles egy-egy film, mennyire adja vissza a kor ismert történelmi tényeit. 
A The King ebben nem jeleskedik, mondjuk, egy erős hármas, lazán érintve a megtörtént eseményeket és lazán érintve azt is, ahogy azok a jelenlegi ismeretek szerint megtörténtek. A neten utána olvasva a filmnek, nem a történelmi tények voltak a film elsődleges alapanyagai, hanem Shakespeare ide vonatkozó két drámája. Minden tiszteletem Shakespeare munkássága iránt, de én nem a színdarab átiratát kerestem ebben a filmben.
Ennek ellenére a film jó, engem szórakoztatott, lekötött, de nem 100%-ban a valójában megtörtént eseményeket adja vissza, illetve nem úgy ahogy megtörténtek. Egyes szereplők motivációi sem teljesen stimmelnek.  Ettől a pillanattól kezdve nem is nevezném tovább történelmi filmnek, jó lesz itt a kalandfilm jellemző.

Adott ugyanis egy meglehetősen parti arc fiatal csóka. Iszik, bulizik, csajozik a XV. századi Angliában. Jelen esetben a csóka az éppen közutálatnak örvendő, regnáló király egyik fia. Nincsenek túl jóban egymással, a király közli is a fiával, hogy nem ő lesz a következő. Az események persze úgy alakulnak, hogy mégiscsak…V. Henrik néven kerül trónra.
Kezdetben deklarálja, hogy sokkal jobb király lesz, mint az apja. A belső békétlenségeket elsimítja, kezdi kiépíteni a működő belpolitikát. Az örök rivális Franciaország királya azonban elkezdi provokálni. Először megalázó ajándékot küld a koronázására, majd feladja magát egy orgyilkos is, aki azt vallja, hogy a francia király küldte.

Ennyi történés mellett grátiszként még a tanácsadói is elkezdik tüzelni. Csak akkor lehet legitim és szeretett király, ha válaszol a franciák arcátlanságára. Némi tipródás után beadja a derekát. Sereget gyűjt és elindul Franciaország felé.
Nem teljesen ennyi a történet persze, de nem akarok spoilerezni. A lényeg, hogy, ahogy fentebb is írtam nem a történelmi hitelesség az, amit zászlójára tűzött a film. Ez egy dráma is. Egy olyan fiatal csóka drámája aki a viszonylag laza, szociális, csajokkal, haverokkal teli ifjú kor után királyként rájön, hogy uralkodni nem poén. Rohadt néz döntéseket kell meghozni, ráadásul nem bízhat senkiben és ami a legfontosabb, hogy a legnagyobb magányossággal jár az uralkodás. Ezek a nyomasztó érzések generálják a kalandfilmbe oltott drámát.
Na ezzel szemben, V. Henrik első pillanattól kezdve a francia trónra is áhítozott (a filmből nem ez jön át) Semmi másért nem kelt át a csatornán, csak azért, hogy érvényt szerezzen a vélt jogának. A 100 éves háború kellős közepén járunk. Előtte is utána is jó néhány angol uralkodót az mozgatott, hogy minél nagyobb darabot kihasítson magának Franciaországból.  Ebben a filmben ez el sem hangzott igazán….
A film fő csatája az agincourt – i ütközet volt. Ez valójában is megtörtént. Ugyan nem teljesen úgy, mint ahogy a filmben, de legalább a végkimenetel stimmelt. Az angolok fényes győzelmét hozta.


Szerintem 10/8.

Aki ismeri a kor vonatkozó történelmét találni fog jó néhány eltérést. Ennek ellenére egy teljesen rendben lévő kalandfilmet kapunk, sok valójában megtörtént eseménnyel, valódi emberi drámával. A kor az egyik kedvencem a történelemben, mindent elfogyasztok, ami ebből az időszakból jött.
Egyébként  tűrhető színészi játékkal megküldött, a kor ruházatában, dizájnjában maximálisan hiteles filmet kapunk, tele lovagokkal :-D A két órás hossz lehet sok egy kicsit, nekem egy pillanat alatt elrepült.  Aki szereti a történelmi alapokon nyugvó, kosztümös, kaland/dráma filmeket azoknak be fog jönni. Ajánlom maximálisan a hibái ellenére is…
Hibák? Történelmi film szeretett volna lenni, de sok helyen bicsaklik. A király önmarcangoló drámázása nekem túl sok volt, néha már unalmas is.  Ennyi. Ha kicsit karakteresebb színészeket sikerült volna megnyerni a filmhez, nálam simán maximum pont még így is…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése