2020. január 10., péntek

Marvel filmek, szuperhősök, Disney, miegymás vs Martin Scorsese


Nem túl szorosan követem a Marvel és a Disney aktuális ténykedését, ezért ért meglepetésként egy cikksorozat, ami arról szólt, hogy micsoda „botrány” lett abból, mert Scorsese el merte mondani a véleményét a Bosszúállók filmekkel kapcsolatban.  Azt, hogy erről írok az egyik cikk alatti komment generálta.  A komment szerzője szerint mekkora szemétláda már Scorsese, mert pont Az Ír bemutatója körül azzal csinált hírverést magának és a filmnek, hogy leszólta a Bosszúállók filmeket.
Gondoltam tisztáznék néhány dolgot.
Nagyjából annyit mondott, hogy ezeket a filmeket nem tartja filmeknek. Hosszabb volt a mondandója, de a tömör lényeg ennyi. Nem csak úgy kiböffent belőle ez a monológ. Egy beszélgetős műsorban kérdezték meg tőle és ő korrekten elmondta a magánvéleményét.  Akkora vihart kavart, hogy nem sokkal később egész oldalas cikkben kellett kifejtenie azt, hogy miért mondta azt amit mondott. Egy cikk még azt is tudni vélte, hogy akár még az Oscar jelölése is kútba eshet, mivel a szavazók között egyre több a fiatal, ennek köszönhető, hogy az egyik szuperhős filmet –A Fekete Párducot – jelölték is.
Na most ez nagyon gáz. A Marvel és anyacége cége a Disney akkora tényező lett a filmgyártásban, hogy ha valaki neki nem tetszőt mond kicsinálják a világból is. Ezzel együtt Martin Scorsese egy 77 éves öregember. Olyan ez, mintha a szomszéd öreg nénit egyszer csak megkérdezném, hogy, hogy  tetszik neki a legújabb csűrdöngölős techno mega sláger és amikor azt mondja rá, hogy ez nem zene gyermekem, halálba szekálnám… Pont egy a célközönségnél 3 generációval idősebb embert  kellett erről megkérdezni? A Bosszúállók filmek nem neki készültek….

Nem mellesleg azért tett már le ezt-azt az öreg az asztalra. Tudja, hogy hogyan kell filmet csinálni….
Ha magamból indulok ki, akkor az a helyzet, hogy mélyen benne voltunk már a Végjáték című rész utáni atom-mega hype-ban, amikor elhatároztam, hogy végignézem a Bosszúállók sorozatot. Ha már a csapból is ez folyik, legalább tudjam, hogy miről van szó… Tizenpár filmről van szó és hát, azóta sem jutottam a végére a sorozatnak. Szerintem már nem is fogok. Ugyanis nagyjából a felénél meguntam. Nem fejtem ki, hogy miért, mindenkinek egyéni ízlése, hogy egy film tetszik-e neki és miért. Ha valaha is érdekes lesz akárhol, akkor szívesen elmondom, hogy mi a bajom velük. Talán csak annyit, hogy pl. már most sem emlékszek rá, hogy mi volt a Vasember1  és a Vasember2 története. Nem tudnám elmesélni a 2 filmet.
Két dologról akarok inkább kicsit elmélkedni. Az egyik az, hogy a képregényeket leginkább azért szeretik nagyon az amerikaiak, mert keveset kell benne olvasni, nincs túl sok feldolgozandó információ, viszont klasszul meg vannak rajzolva a képek. Ez a globális társadalmuk sötétsége miatt alakult így. Más kérdés, hogy később azért rájöttek okos emberek, hogy a halomra vásárolt képregényekkel oktatni és nevelni is lehet. A lényeg mindig ugyanaz maradt. Egyszerű történet, kevés mögöttes mondanivaló, könnyen felfogható mesék. A nagy átlag amerikai szellemi színvonalhoz pont elég. A Bosszúállók filmek pedig ezekből a képregényekből készültek. Legyen látványos, ne legyen bonyolult a sztori, legyenek egyszerűek a karakterek, legyen benne minimum csók, és mindig halljon meg egy-két fontos ember a végére(=dráma)  A nagy átlag amerikaiaknak ennyi kellett, hogy megszeressék a képregényeket, ennyi kellett, hogy megszeressék a Bosszúállók filmeket. A Disney( Marvel ) pedig felismerte, hogy ha olyan filmeket akarnak gyártani, amire sokan beülnek(=minél nagyobb haszon), akkor ennyi a recept.
És működik….az amerikaiaknak gyártott Disney filmek busás hasznot hoznak. Ennyi a lényeg….
A másik dolog pedig a Disney szerepe a globális kultúra alakításában. Lassan eljutunk oda, hogy csak az a film lesz jó, amit a Disney gyárt az amerikaiaknak. Azaz pontosan olyan, mint ami megfelel a fenti receptnek. Meg kell, hogy feleljen, hiszen az hoz elegendő hasznot és ez a lényeg. Valahol valaki a Disney-n belül megszabta, hogy milyen az a film ami nagy hasznot hoz. Ha készül nála valami ami nem felel meg ennek a szabályrendszernek, azt kegyetlenül megvágják, hogy olyan legyen. Az nem baj, hogy a vágott változat eleve bukásra lesz ítélve. A szabály az, hogy olyan legyen, mint ami meg van írva, mert az hoz hasznot. Ohhh…bukott? (Nem hozott annyit, amennyit gondoltunk?) A rendező hibás, a színészek a hibásak…. gyorsan adjunk ki még egy képeskönyvet, hátha bejön a különbözet….
És ez nekem nem tetszik.

Ezért nem nagyon járunk moziba. Kivétel nélkül mindegyik Bosszúállók filmért sajnáltam volna kiadni a mozijegy árát. Ezért nézek pl netflixet. Oké becsúszott pár igen gyenge darab is, de általában elmondható, hogy szinte mindenkinek adnak pénzt filmet csinálni, aki előáll egy épp-kézláb ötlettel. Bevállalják. Néha bukás, de nagyon sokszor bejön…. és nem feltétel az, hogy a nekik készülő film Disney film legyen….

Ez az én véleményem. Remélem senkit nem bántottam meg vele, nem ez volt a cél.


Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése